Giclée műtárgy, kiadási módok

plakát nyomtatás, poszter nyomtatás,digitális nyomtatás, roll up, pop up, sajtófal

Giclée print - Művészeti szkennelés - Reprodukció
Facebook
oldalunk
INFORMÁCIÓKGiclée műtárgy, kiadási módok  
GICLÉE MŰTÁRGY, KIADÁSI MÓDOK
A rézkarc, a szitanyomás és a litográfia jól ismert grafikai sokszorosítási technikák. A hagyományos fotográfiában ezüst-halid előhívással készítettek papír kópiákat az eredeti filmről. A digitális kor forradalmian új nyomtató eszközöket, ezzel alapvetően más kortárs nyomatkészítési módszert hozott. A nyomtatott műtárgy egyedi, hiteles és eredeti függetlenül attól, hogy a digitális állomány hogyan készült.
etching
Rembrandt - A szélmalom 1641. Rézkarc - Museum Het Rembrandthuis Amsterdam

Amióta feltalálták a nyomtatást a művészek kihasználták annak a lehetőségét, hogy műveikről több példányt készítsenek. Nem csoda hát, hogy Rembrandt a rézkarc technika segítségével sokszorosított kiadásokat készített a rajzaiból.
A Világ több múzeumában és galériájában Giclée reprodukciós nyomatokat állítanak ki az eredeti művek helyett. Ez is igazolja, hogy a Giclée már elfogadott a nemzetközi műtárgypiacon.

Alapvetőek a különbségek aszerint, hogy az alkotás a művészet melyik területéről származik.

A nyomat készítése nélkülözhetetlen eszköz a fotográfusok és a számítógépen alkotók számára ahhoz, hogy kézzel fogható tárgyakat hozzanak létre.
A kézzel alkotó művészek - festők, grafikusok - számára pedig egy új lehetőség nyílt képeikből reprodukciók - akár sorozatok - kiadására.
Az előbbi esetben a digitális fájlokat maguk az alkotók hozzák létre, míg az utóbbiban az eredeti művet digitalizáljuk.

Büszkén mondhatjuk el, hogy sok önállóan publikáló művész, fotográfus, gyűjtő és több galéria veszi igénybe giclée nyomtatási szolgáltatásunkat, legyen szó archív papír-, festővászon-, vagy fotónyomatokról.

Miért készítsek Giclée nyomatokat a munkáimról?

Az az álom, hogy munkáinkról annyira jó minőségű másolatok készülhessenek, hogy azokat alig lehessen megkülönböztetni az eredetitől, mára valósággá vált. Ez a valóság támasztja alá egyre több alkotó szándékát: az eredeti munkájukból a sokszorosított papír-, vagy vászonnyomatok segítségével többletjövedelemre tegyenek szert.

Zárt sorozat (Limited Edition), vagy nyílt sorozat (Open Edition)

Egy zárt sorozat kiadásának lehetősége minden alkotó előtt nyitva áll, de eredményessége függhet attól, hogy karrierjének melyik szakaszában van. Kisebb ajándék képekkel, képeslapokkal kezdve érdemes felkelteni a művek iránti érdeklődést, tesztelni a vásárlási kedvet.

Már a kezdeti korszakban is tanácsos egy-egy jól kiválasztott kép zárt sorozatának kiadásával próbálkozni. A vásárlók szeretik a korlátozott számú képeket, mert azokat az aláíráson túl a sorzámozás is hitelesíti. Emiatt még egy ismeretlen alkotó képéért is hajlandóak többet fizetni amikor látják, hogy az adott kép egy napon már nem lesz megvásárolható. A következő információs oldalon részletesen bemutatjuk a zárt sorozatok előnyeit és korlátozásait: Hitelesítés, tanúsítás.

Print on Demand - az igény szerinti nyomtatás

A fogalom jelentése a nevében van. Vegyük példának a szitanyomást, ahol a sorozat nyomtatásának kezdete előtt hosszas beállítás, színellenőrzés szükséges, majd következhet a százas, ezres széria nyomtatása. A digitális folyamatban a kalibrált színhelyes eszközök miatt nagyságrenddel kevesebb próbanyomat készül, az elfogadott fájlt adathordozón tárolhatjuk, majd akkor vehetjük elő, amikor nyomtatnunk kell belőle egy példányt. Később akkor készíthetjük el egy kiadás következő példányát, amikor arra vevő jelentkezett. Ezzel megtakaríthatjuk az egész sorozat elkészítésének azonnali költségeit, nem beszélve a kész nyomatok hosszú ideig történő tárolásának problémáiról és a raktározás költségeiről.

Ár és érték

A képeit saját kiadásban áruba bocsátó művész nyilván nagyobb érdeklődői csoportnak kínálhatja képeit, ha van alternatívája a képeit alacsonyabb áron is adni. Így nem kényszerül arra, hogy lejjebb vigye az eredeti mű árát, sőt nem is értékteleníti azt! Egy sorozat kiadás példányai egyre ismertebbé teszik a képet, így az eredeti értéke is egyre növekszik. A méret, az alapanyag és a zárt sorozat példányszámának ügyes kombinálásával egyazon képről más és más pénztárcákhoz idomuló kiadásokat is indíthat.

Alkotóink képeiből többféle terméket is készíthetünk kezdve a képeslaptól a feszített vászonképig - de ott van még az eredeti mű is - így változatos eladási pontokon kínálhatják a műtárgyakat, vagy ajándéktárgyakat. Sok alkotó a kiállításain - galériákban, művészeti kiállításokon és vásárokon - akciós áron adja a limitált nyomatokat az eredeti kép mellett. Többen az internetes művészeti portálok webáruházain keresztül, a bátrabbak saját weboldalukon árulják a nyomtatott képeket. Ajánlhatjuk az előbbi módszerek keverékét, talán így találhat az alkotó magának eredményes kibontakozást, mindamellett biztos lehet a Giclée nyomatok minőségében ezért mindig büszke lehet saját alkotásaira nyomatok formájában is.

Ne feledje, a Giclée limitált kiadás példányait nem kell egyszerre kinyomtatni! Csak abba a nyomatba kell pénzt fektetnie amire már vevőt talált, nem kell a fiókban tárolt példányok sorsán és a beléjük ölt pénzen aggódnia akkor sem, ha soha nem kelnek el.

Tovább: Hitelesítés, tanúsítás

Keresés:

Kapcsolódó információk, termékek

Giclée - fogalom technika, minőség nyomtatott digitális művészet

Hitelesítés, tanúsítás aláírás, tanúsítvány hologramos azonosító címke

Miért a Pigmentát? minőség, a legjobb technika, szakmai elhivatottság

Kiállítások kivitelezése kasírozás, keretezés vászon-, plexi- és üvegfotó

Bockingford 190gr matt archív papír akvarell mintázat

Canvas Smooth 370gr matt művész vászon természetes fehér

Elégedett vevőink

A Digitális Fotó Magazinban találkoztam hirdetésükkel. Segítettek kiválasztani a megfelelő terméket - pontosan úgy, ahogyan írják. Ilyen udvarias, előzékeny kiszolgálással (sajnos) kevés helyen találkozik az ember. Ez Önöknél példa értékű volt, ...
Kovács Zsolt, Budapest

részletek »

A fogadtatás mindig pozitív, sok segítséget kaptam minden problémámra. Családias a hangulat, mindig van az emberhez 1-2 jó szavuk, gyorsak, pontosak, kitűnő a fotónyomtatás minősége.
Modla Gábor, Budapest

részletek »

Az Interneten találtam a Pigmentára "profi képnyomtatás" címszóra keresve. Nagyon kedves volt a fogadtatás és professzionális volt a különböző megoldások részletes ismertetése. 10db 50x70-es fotót nyomtattam, melyből 2db 5mm plexikép volt. A ...
Korchmáros Tamás, www.tamaskphotography.com

részletek »

Olvassa el az összes vásárlói véleményt »

© Poszterfotó Kft.
Pigmenta Képalkotó Központ
1145 Budapest, Amerikai út 56.
Tel.: (06-1) 22 33 033
E-mail: info@pigmenta.hu
Nyitva: H-P 9:00 - 17:00

Adatkezelési tájékoztató | oldaltérkép
készítette: w(©)soft Google+
Összes címke
akciós
archív
bambusz
csillogó
félfényes
fényes
fotó alapanyag
gazdaságos
kétoldalas
közepes árú
legnagyobb méret
matt
nagy felbontás
öntapadó
prémium minőség
selyemfényű
vászon
Összes címke
akciós
archív
bambusz
csillogó
félfényes
fényes
fotó alapanyag
gazdaságos
kétoldalas
közepes árú
legnagyobb méret
matt
nagy felbontás
öntapadó
prémium minőség
selyemfényű
vászon