Barit fotópapír a giclée fotónyomtatás alapanyaga

A barit fotópapír a giclée fotónyomtatás alapanyaga

Ha láttál valaha vintázs fotónyomatot, nagyítottál fotót analóg technikával, vagy beszélgettél már másokkal különféle fotópapírokról, akkor valószínűleg hallottál a barit papírról. A barit papír sok fotós kedvelt választása - különösen azok szeretik, akik fekete-fehér képeket készítenek. De mi az, ami miatt sok fotós számára ez az alapvető papírtípus? Összegyűjtöttük mindazt, amit illik tudnod a barit fotópapírról - beleértve néhány okot, hogy miért éppen ezt a papírt válaszd.

Mi az a barit fotópapír és hogyan készül?

A barit (angolul „baryta”) szó a bárium-szulfát vegyület köznyelvben használt változata. A bárium-szulfát természetes ásvány, hasonló az agyaghoz. Ezt az ásványi anyagot használják például a linóleum, a gumi és műanyagok előállítására, esetünkben a papír köztes bevonataként alkalmazzák.

A fotográfia klasszikus korszakában - amikor először felmerült az igény a fényesebb felületű fotónagyításokra - keresték azokat az anyagokat és eljárásokat, mellyel a papírok alapvetően matt felületét fényesíteni tudták. Az enyv, a lakkok és más bevonatok mind problémát jelentettek, vagy gyors öregedésükkel (elszíneződtek, megsárgultak, megrepedeztek), vagy nem lehetett együtt alkalmazni őket a fényérzékeny emulzióval. A bárium-szulfát réteg lett a győztes megoldás, amit a rostos alappapírra vittek fel, mielőtt bevonták az emulzióval.
Valamennyi barit fotópapír rostalapú (pamut rongy vagy alfa-cellulóz), és speciális bárium-szulfát bevonattal készül. Mivel a barit papírok gyártása során a barit réteg közvetlenül a papír szálaira kerül, eltart egy ideig, mire a vegyi anyagok beszivárognak a papír felületébe, így a papír készítése sokkal lassabb folyamat. A barit réteg hozzáadása világosítja a papírt, és megakadályozza, hogy a szálakon felszívódó egyéb vegyi anyagok beszivárogjanak a papír belső rétegébe. Esetenként előfordul, hogy a papírgyártók színárnyalatokat adnak a barit bevonathoz, megváltoztatva a nyomat végső tónusát, vagy kis mennyiségben optikai fehérítőt használnak a papír fehérségének növelésére.
A digitális fotózás elterjedése mellett folyamatosan változott a nyomtatási technika is. A hagyományos fotónagyítást előbb a fényérzékeny papírok levilágításával és vegyi úton történő előhívásával próbálták digitális útra téríteni (C-Print, Lambda, LightJet), de a költséges és nagyon változó színhűségű fotóeljárást a 2000-es évek elejétől egyre inkább leváltotta az archív pigmenttintás nyomtatási technológia. A pigmenttinta bármilyen papír alapanyagra nyomtatható, amit elláttak a tintát megkötő réteggel ("inkjet coating"). Így váltották le a baryit fotópapírok felületén a fényérzékeny emulziót a tintabefogadó réteggel és tették alkalmassá a modern giclée nyomtatásra.

Giclée nyomtatás - fotónyomtatás - barit papírok szerkezete A barit papírok szerkezete fényérzékeny analóg fotóelőhívás és archív pigmenttintás nyomtatás céljára.

Miért használjak barit fotópapírt?

A különböző barit papírok textúrája és fényessége eltérő lesz, bár mindegyiknek vannak olyan közös tulajdonságai, amelyek hihetetlenül vonzó lehetőséget kínálnak számunkra. Például minden barit papírnak lesz valamilyen szintű fénye, de míg egyeseket nagyon fényesre készítenek, másokat meghagyják félmatt felülettel.

Általánosságban elmondható, hogy van néhány fontos szempont ami a fotósokat a barit papír választására készteti:

Nagyszerű fekete-fehér nyomatokhoz

A mai barit fotópapírok hihetetlenül népszerűek, mert gazdag feketéket, széles színskálát, magas kontrasztot és élességet, valamint finom tónusátmeneteket kínálnak. A barit fotópapírok általában valamivel magasabb DMAX értékkel rendelkeznek, mint más művészi papírok, ami azt jelenti, hogy mélyebb feketéket és a sötét tónusokban további részleteket kapunk. Pl. a Canson Infinity Platine Fibre barit papír DMAX értéke 2,7, ami azt jelenti, hogy a legfeketébb és a legvilágosabb árnyalatok között nagyon nagy a különbség. Ez a kiemelkedő kontraszt teszi a barit papírt tökéletessé a fekete-fehér nyomatok készítéséhez. A fotósok örömére a tintasugaras nyomtatáshoz ugyanazt a barit papírt biztosítjuk, mint az analóg nagyításokhoz, mert csak a barit feletti bevonat lesz a pigment tintát megkötő réteg az emulzió helyett.

Színes nyomtatásban a legnagyobb színteret nyújtja

A fekete-fehér világon túl kiválóan alkalmasak színes fotónyomtatásra is, mivel a világos fehér alapszín valóban segíthet abban, hogy a kép színei hiánytalanul megjelenjenek. Nem véletlen, hogy az előbb említett Canson Infinity Platine Fibre barit papír kalibrálásakor láttuk meg, hogy a nyomtatott színtere jó néhány területen meghaladja az AdobeRGB színteret. Ezért használjuk pl. ezt a barit papírt saját szkennelési mérőábráink nyomtatásához.

Vastagság

A képzőművészek munkáiból kiindulva a fotográfusok is igénylik a papírtól a nehezebb súlyt és a vastagságot ahhoz, hogy elérjék ugyanazt a „képzőművészeti érzetet”. A barit papírok többsége a fenti igény túl is teljesíti, pl. vastagabbak és nehezebbek a legtöbb akvarel papírnál. Ebben igazán ragyogót nyújt a barit papír - mivel az alapja merített rostpapír, nemcsak nehezebb és texturáltabb, mint sok más képzőművészeti papír, hanem lenyűgözőbb színterjedelmet is kínál.

Múzeumi és levéltári tulajdonságok

A barit papírra nyomtatás igazán jó választás azoknak a fotósoknak, akik képeiket nyomatokon árulják, vagy kiállítanak. Nemcsak szépek a barit papírra készült képek, hanem lenyűgöző archív tulajdonságokkal is rendelkeznek. A műanyagot tartalmazó RC papírok 25-30 év után márm látható öregedést, elszíneződést mutatnak akkor is, ha fakulásmentes pigment tintákkal nyomtatjuk rájuk a képeket. Bizonyos célokra ez elegendő lehet. A kínálatunkban lévő barit fotópapírokat visszagyűjtött rongyból készült 100% pamut bázispapírral gyártják. A várható élettartamuk legalább 80-100 év a falon üveges keretben, de akár 250-300 évig sem indul fakulásnak sötét, zárt múzeumi tárolófiókban. A művészeti papírok mellett a barit papírok is teljesítik a múzeumi archiválásban alkalmazott ISO 9706 szabványt.

Kipróbálhatom a barit fotópapírt a munkámhoz?

Természetesen! Ha még nem használtál barit fotópapírt, mindenképpen javasoljuk, hogy próbáld ki egy kisebb kép rendelésével. Mi biztosan tudjuk, hogy azután ragaszkodni fogsz hozzá gyönyörű fotóművészeti és kiállítási nyomataid készítéséhez.

Ezek közül a barit fotópapírok közül tudsz választani:

Hahnemühle FineArt Baryta - félmatt, sima felület
Hahnemühle Photo Rag Baryta - selyemfényű, texturált felület
Canson Infinity Platine Fibre Rag - selyemfényű, texturált felület
Breathing Color River Stone Rag - selyemfényű, texturált felület
Hahnemühle Photo Rag Metallic - ezüstösen csillogó, texturált felület