Vászonkép nyomtatás

Művészi vászon nyomat

Az archív pigment fine art nyomtatási technológiánk a festővásznak esetében is biztosítja a nyomatok hosszú élettartamát. A fakulásnak ellenálló tintákkal a savmentes és optikai fehérítő anyagok nélkül készült vásznak is 80-100 éven keresztül megőrzik eredeti látványukat. A nálunk használt festővásznak megfelelek a műtárgyakkal szemben támaszotott szigorú minőségi követelményeknek.

Fine Art vászonkép

A vászonkép nagyon divatos lett az utóbbi években. Stúdiónkban 2000 óta készülnek fotók vászonra, mi üzemeltettük az első fotóból vászonkép rendelő webshop-ot a fotovaszonra.hu weboldalt. A vásárlóknak egyre több cég kínál olcsó vászonnyomtatási szolgáltatást, gyengébb CMYK színtérben, már néhány év után fakulásra hajlamos festékekkel, műszálas vásznakra. Nem rég bezártuk a saját fényképből vászonkép rendelés oldalunkat, a "lakossági" megrendelőinket is az elérhető legmagasabb minőségű vászon nyomtatással szolgáljuk ki.
Mi a művészi minőségre koncentrálunk. Alapanyagaink a legismertebb külföldi gyártók válogatott festővásznai.

Több alkotói műfaj is alkalmazza a Fine Art vászonképeket:
Fotográfia - az utóbbi időben a művészi fotó vászonra nyomtatása már kevésbé jelentős. Büszkék vagyunk rá, hogy híres magyar fotográfusok - pl. Keleti Éva, Eifert János, Gáti György, Zsila Sándor - a mi stúdiónkkal készíttetik vászonra nyomtatott fényképeiket.


Számítógépes festészet, grafika - sok alkotó készíti a műveit digitális rajztáblával vagy érintésérzékeny grafikus monitorokon szabadkézzel. Számos szoftver segít a különleges művészi látvány megalkotásában. A digitális úton készült alkotások elsődleges megjelenési módja a giclée művészi nyomat, ezeknél a munkáknál a legtöbb művész a vászonképet választja. A digitális festészet eredeti képei a giclée vászonnyomtatás módszerével készülnek.

Vászon reprodukció

Különböző művészeti műfajokban kézzel készült alkotások digitalizálásával megnyílik a lehetőség arra, hogy ezek a művek - kollázsok, montázsok, rajzok, grafikák - a festményekhez hasonló sokszorosított vászonkép nyomat formájában kerüljenek a műtárgypiacra.

Festmény reprodukció

A legtöbb vászonképet kortárs festők eredeti festményeinek digitalizálása után, reprodukció formájában készítjük. Akril, akvarel és olajfestmények szkennelésekor színhű, valamint a térbeli textúrákat is tartalmazó részletes számítógépes képi állományok jönnek létre. Ezekből a fájlokból az eredetire nagyon hasonlító vászonnyomat készülhet, így az alkotók a nyomatok értékesítéséből további bevételt érhetnek el.
Ismerkedj meg CRUSE nagyméretű szkennerünkkel és festményszkennelés szolgáltatásunkkal.

Giclée vászonkép - művészi nyomat

A giclée művészi nyomatok - függetlenül attól, hogy milyen alkotási módon készült a digitális forrásuk - eredeti, önálló, a jog által védett műalkotások. A vászonra készült giclée nyomatok hitelesítése megegyezik a többi műalkotásra jellemző aláírás és sorszámozás jegyekkel, illetve a giclée tanúsítvánnyal.
Bővebben olvashatsz "Giclée nyomtatás" cikkünkben a giclée művészeti nyomat kiadásokról.

Festmény reprint

Híres régi festőművészek múzeumokban található festményeit legtöbbször jó minőségben, nagy felbontásban és színhelyesen digitalizálják. A festményekről készült számítógépes vászonnyomat másolatokat hívjuk "reprint"-nek. Az újranyomtatott híres festmények nem csak lakásokat vagy irodákat díszíthetnek, hanem sokszor helyettesítik az eredeti képeket pl. azok restaurálása során, vagy vándorkiállításokon, ahol nem szeretnék a nagyon értékes műtárgyakat utaztatni. Stúdiónk digitális gyűjteményében megtalálhatod többek között Leonardo, Monet, Mucha és sok más alkotó munkáit, kérdezd kollégáinkat a lehetőségekről.

Művészi nyomtatás matt - selyemfényű - metálfényű vászonra

Festővászon választékunkat alaposan válogattuk meg, csak olyan alapanyagokkal dolgozunk, melyeknél nem csak a nyomtatási minőség tökéletes, hanem alkalmasak a vakrámára feszítésre.
Fontos szempont a vászon felületének megválasztása: a matt vászonnal könnyen elérhetjük a festmény-hatást, a selyemfényű vászon növeli a fotók kontrasztját és hasonlít az olajfestmények felületéhez. Az ezüstös metálfényű vászon csillogóan jeleníti meg az arany színeket és a különleges absztrakt fényhatásokat.
Böngéssz vászon alapanyagaink között a Papírok - vásznak - extra médiák menüpontban.

A festővászon nyomtatása

Mindegyik festővászon alapanyagunk finom szövésű, mert könnyedén át kell haladnia a nyomtatófej alatt anélkül, hogy hozzáérne. Egy durva textúra akár kárt is tehetne a fej finom fúvókáiban. Gyártáskor a festővászon felszínére egy nanométer vékonyságú vatta-szerű réteg kerül (inkjet coating), ami gyorsan magába szívja a tintát, kapillárisaiba zárja a festék pigmentjeit, így érve el a nagyon hosszú fakulásmentes élettartamot. A tintabefogadó réteg megakadályozza a tintacseppek szétterülését, emiatt a nyomtatott kép felbontása, élessége megmarad.

Festés kézzel a nyomtatott festővászonra

A vászon alapanyagaink ugyanazok, amiket a képzőművészek, festőművészek is használnak festésre. Nyomtatás után a tintának teljesen meg kell száradnia, majd a vászonra ugyanúgy lehet festeni, mint az üres felületre. Gond nélkül festhetünk a nyomtatott vászonra akrillal, olajfestékkel.

Vászonkép nyomat díszítése, kiegészítése kézi festéssel

Sok alkotó alkalmazza a sokszorosított nyomatok egyformaságának megbontására a kézi díszítést (angol szaknyelven embellishing). Legtöbbször valamilyen kiegészítést, geometrikus mintát, néhány foltot helyeznek el kézzel, így egyedivé téve a nyomatok egyhangúságát.
Mivel a nyomtatóinkban nincs fehér, arany és ezüst festék, ezért ezeknek a színeknek a reprodukciója is nagyon változatos eredményt mutat.
• Legtöbbször az arany és ezüst mintákat, alakzatokat festik rá utólag festékkel a nyomatokra.
• A fehér színt az alapanyag színe, esetünkben a vászon színe adja, ezért a nagyon világos fehér elemeket csak utólag, ecsettel lehet megfesteni.
• Érdekesség a textúrával szkennelt és nyomtatott 3D-s hatású reprodukciókra néhány igazi, vastag ecsetmintát ráfesteni, amitől az egész kép igazi festménynek tűnik.

Digitális grafikából készült vászonnyomat és kézi festmény ötvözése

Számtalan új lehetőséget biztosít a számítógépes festés, a kreativítást támogató szoftverekkel készült alkotás. Amikor egy ilyen képet nyomtatunk vászonra, bármilyen szép a felbontása, élénkek a színei, mégis "csak" egy két dimenziós sík nyomat az eredmény.
Azért, mert a vászonra festésnek nem akadálya a pigment nyomtatás, bármilyen utólagos technikával létre hozhatunk kevert alkotásokat.
A kézzel utólag festett ecsetvonások és az igazi festékvastagság miatt a műértő néző számára is az eredeti alkotás élményét nyújtja az így készült falikép. A látványban pedig szerepelhetnek olyan izgalmas elemek, amit a digitális technika adott hozzá a művész elképzeléséhez.

Alkotóink köréből a legnépszerűbb példa az ilyen alkotásokra Náray Tamás saját márkanéven MédiaMix - teljes színben nyomtatott és utána egyes részein kézzel festett vászonképei.

©Náray Tamás - Tamistarte Gallery, Sitges, Spanyolország

Vázlat nyomtatása, előnyomás kézzel készült festményhez

Nagymértékben megkönnyíti a festőművészek munkáját, ha digitálisan készült, vagy beszkennelt kézi rajzot, kihalványított grafikai alapművet (pl. egy fotót) nyomtatunk a festővászonra. Az így előnyomott vázlat alapján, könnyebben és pontosabban festheti meg a művész a festményt.

A nyomtatott festővászon falikép felületének védelme

Vászonnyomat lakkozása

Legtöbbször a vászonnyomatokat matt felületű festővászonra készítjük. A matt felület azonban nagyon érzékeny a karcolásokra, ujjnyomokra, egy "erősebb" érintés nyomot hagyhat rajta.
A lakkozás előtt megvárjuk a festék teljes száradását, majd magasnyomású szórópisztollyal juttatjuk a vizbázisú matt, vagy selyemfényű réteget a vászonnyomatra.
Az így lelakkozott vászon falikép felülete vízálló, ellenáll a sérüléseknek és könnyen tisztítható. Akár fürdőszobában, vagy más nedves helyiségben is használhatunk vászonkép dekorációt.

A vászonkép utómunkái - vakrámára feszítés - kasírozás - keretezés

A vászonra nyomtatott faliképeket legtöbbször fa vakkeretre, vakrámára feszitjük. A vakrámázás folyamatával külön cikkünkben ismerkedhetsz meg.
A hosszú élettartam miatt a vásznaink alapanyaga nagyrészt természetes pamut. A pamut szálak mellé a rugalmasság növelésének érdekében a szövéskor kiváló minőségű műszálat is kevernek. A szövött anyag természetéből adódóan kis mértékben meg tud nyúlni, ezért fontos, hogy ékelt vakrámára feszítjük. Néhány év elteltével a vászon kicsit megereszkedhet, ilyenkor kis kalapáccsal finoman megütögetve az ékeket, kifeszíthetjük a vászonképet.

Vászonkép vakráma feszítése az ékek beütésével
Vászonkép vakráma feszítése az ékek beütésével

Esetenként a vakráma vastagsága akadályt jelenthet a kép elhelyezésében, vagy keretezésében. Vékony képkeret profilokba könnyebb a vászonképet elhelyezni, ha 5mm vastag Gatorfoam lemezre kasírozzuk. A vászon kasírozásához speciális ragasztóanyagot használunk, hogy a vászon nyomatot teljes felületén rögzítse és az szépen simuljon a táblára. Olvass többet a nálunk nyomtatott képek kasírozásáról.

A vászon faliképek önmagukban, keret nélkül is szép, dekoratív megjelenést adnak bármilyen kreatív alkotásnak. Azzal, hogy a kép az oldalélekre fordul és néhány centiméterre kiemelkedik a faltól, érdekes térbeli látványt nyújt.
Igényes környezetben szükség lehet a vászonkép keretezésére, amihez fedőkereteket és dobozkereteket ajánlunk. Nézd meg a kereteink választékát és színeit.