2024 július 20-28. között stúdiónk zárva tart! Nyitás: július 29-én 9:00-kor.

Vászon feszítés

A vakrámára feszítés a vászonra készült festmények és nyomatok klasszikus, megszokott feldolgozási módja.

*Csak a nálunk készült vászonnyomatokat feszítjük vakrámára. A vászonképet a vakrámázáshoz előkészítve kell nyomtatnunk, ezért az utólagos vakrámázás technikailag nem lehetséges.

A vászon nyomat - vagy vászon print - a fa keretre, azaz vakrámára feszítése során válik kézzel fogható, stabil, azonnal a falra akasztható vagy akár könnyedén keretezhető műtárggyá.

Minőségi fenyő vakrámalécek

Csak és kizárólag magas minőségű fenyő-léceket használunk, pontosan méretre vágva, minden sarkában ékkel, és 100 cm-es oldalaktól kezdve keresztmerevítővel ellátva - így lesz a vászon feszes és erős. Nagyon sok silány minőségű vakráma van piacon, amelyek idővel görbülnek, hajlanak, és lazulnak - a mi vakrámáink, csak úgy mint nyomataink, hosszú évtizedekig hibátlanok maradnak. Vakrámáink normál (2 cm) és dupla (4 cm) mélységben rendelhetők. Nagyobb méretű képekhez egy vastagabb és szélesebb (2,5 cm vastag,  6 cm széles) lécet ajánlunk, mert 130 cm feletti oldalak nagyon erős feszítőerőnek állnak ellen.
Vászonnyomatainkat nagy odafigyeléssel, kézzel feszítjük a vakkeretre, és tűzőgéppel rögzítjük a hátoldalon - így a vászon a teljes keretet befedi, ami előről nézve láthatatlan. Dekoratőreink sokéves gyakorlattal, kézzel hajtják a vásznat a sarkokban, így a vászonkép megjelenése keretezés nélkül is esztétikus a falon.

A vakráma oldaléleire három opciónk van:

• a kép kifut a vakkeret oldalélére
• a kép széleit tükrözzük a keret oldalára
• egy választott színnel megnyomjuk az oldalélt

A vakkeret legkisebb mérete 30cm, és készleten 5 és 10cm-re végződő léceket tartunk - azonban bármilyen méretet meg tudunk oldani, ingyen, csak az elkészülési idő nő 1-2 nappal. A maximális nyomtatási szélesség vásznak esetén 150 cm, így vakrámázott vászonképből rövidebbik oldalon 140 cm a legnagyobb, amit készíteni tudunk. A technikailag megoldható legnagyobb méret egy darabban tehát 140x300 cm.

Tipp

A festővászon szálakból szövött anyag, természetes tulajdonsága, hogy idővel kicsit meglazul. Ha úgy látod, hogy a vászonkép felülete kicsit hullámos, akkor meg tudod feszíteni.

Akaszd le a vászonképet a falról, állítsd egy asztalra, fordítsd úgy, hogy kényelmesen hozzáférj a hátoldalához. Kis kalapáccsal ütögesd meg finoman az ékek felső szélét, először átlósan kettőt, majd a másik kettőt. A vakkeretet mindig fordíts el 90 fokban, hogy az ék az asztalon fekvő lécet feszítse. Minden ék feszítésekor nézd meg a változást és csak annyit feszíts, hogy kisimuljon a kép eleje. Óvatosan bánj a kalapáccsal, ne feszíts túl sokat, mert a vászon elszakadhat!

Vászonkép vakráma feszítése az ékek beütésével
Vászonkép vakráma feszítése az ékek beütésével

 

Multi-panel vászonkép

Nagyobb méretű faldekorációt is tudunk vakrámázott vászonnyomatokból készíteni, ha több részletet illesztünk egymás mellé. Ezt a megoldást multi-panel vászonképnek hívjuk. A panelek között érdemes 5cm távolságot kihagyni vízszintesen és függőleges irányban egyaránt. Az így kimaradt sávok az oldaléleken látszanak, a szemünk távolabbról nézve összeilleszti a látványt.

Vászonkép Multi Panel - vakrámázott nyomtatás vászonra fali dekoráció
Multi Panel vakrámázott vászonkép fali dekoráció

 

Minden képet a méretéhez (és súlyához) megfelelő akasztóval látunk el, ezt az ár tartalmazza.

Számos keretezési opciónk is van vakrámázott képekhez, ezeket itt láthatod.

Amennyiben távolra rendelnél tőlünk vászonképet, vagy személyes átvétel után távolra utaztatnád (pl. repülővel), nem javasoljuk a vakrámázást, ilyenkor inkább maradjunk a tekercses vászonnyomatnál. A vakrámázás elég alapvető, és a világ minden pontján majdnem ugyanúgy végzett folyamat, keretező műhelyben gyakorlatilag minden nagyobb városban megcsinálják. Így biztosan nem lesz gondod a szállításnál.