Munkafolyamatunk

A giclée nyomtatás a művészetben egy új világot nyitott az alkotók számára. Lehetővé vált ugyanazokkal a papírokkal, vásznakkal nyomatokat készíteni, mint amiket a korábbi munkájuk során használtak. Akár a tovább is dolgozhatnak a megnyomtatott képeken, festhetnek, rajzolhatnak rá, kiegészíthetik, egyedivé tehetik. Mi a nyomtatáson túl igyekszünk az alkotóink különleges igényeit is kielégíteni. Ingyenes konzultációt kínálunk stúdiónkban, megvizsgáljuk a nyomtatásra előkészített fájlokat, ellenőrizzük a felbontást, a színhelyességet és segítünk a megfelelő nyomtataási média kiválasztásában.

Az igazi művészi nyomtatást hívjuk giclée folyamatnak

A művészek évszázadok óta használják a tradicionális nyomtatási módszereket ( a rézkarcot, a fametszetet, a litográfiát ) eredeti nyomatok és reprodukciók készítésére. A nyomatok lehetővé teszik a művész számára, hogy szélesebb piacot érjen el olyan termékkel, amely könnyen hozzáférhető és olcsóbb is, mint a kézi munka. A hagyományos nyomatokat a művész és a nyomtató mester együttműködésével hozták létre. Az új digitális nyomtatási technológia megjelenése ezt az együttműködési folyamatot nem változtatta meg.

Válassz giclée nyomtatásra szakosodott stúdiót

A tintasugaras nyomtatók megfizethetősége és könnyű használata miatt ez a technológia rendkívül népszerűvé vált. Sokszor a plakát és a reklámnyomtatással foglalkozó cégek kínálnak alacsony vagy átlagos minőségű nyomatokat művészek számára is. Sok induló vállalkozás képzetlen alkalmazottakkal próbál gyorsan teret nyerni, minél több fajta nyomtatási termék hirdetésével. Legyen gyanús az a nyomda, ahol a giclée nyomat csak egy a sok termék (pl. szórólap, bögre, póló, tapéta) közül.
Egy olyan szakosodott stúdió, másnéven nyomtató labor (az angol print lab kifejezésből) mint a Pigmenta Art Print Lab csak digitális képzőművészeti nyomatokat készít művészek és fotósok, múzeumok, galériák számára. A cégünk nemcsak saját családi tulajdonban van, de a munkánk a hivatásunk is, igyekszünk a legmagasabb minőséget és a legjobb szolgáltatást nyújtani ezen a szakterületen. Szakembereink évtizedek óta használják a modern digitális képfeldolgozó technikát, rutinjuk meg fog győzni arról, hogy képeid jó kezekben vannak.
Technikai eszközeinket mindig a legmagasabb minőség eléréséhez választjuk ki. Kiemelt célunk, hogy technológiánk világszínvonalú legyen. A digitális nyomtatás szabványait betartva stúdiónk teljes területén 5000K színhőmérsékletű világításban dolgozunk. A monitorainkat és nyomtatóinkat magunk kalibráljuk, a nyomtatáshoz saját készítésű színprofilokat használunk.

Bizalom és digitális biztonság

Műtárgyakat és alkotásokat bíznak ránk ügyfeleink nap mint nap. Tudjuk, hogy az értékük sokszor pénzben nem is mérhető. A digitális korban a műalkotások gyakran "csak" fájlok formájában léteznek, mi hozzuk létre azokból a kézzel fogható műtárgyat. Ügyfeleink bizalma nagyon fontos számunkra, a személyes ismeretség, a barátok, ismerősök ajánlása teremtheti meg azt a kapcsolatot ami nálunk sokszor túlmutat egy vásárló-eladó kapcsolaton.
Ismerjük és tiszteletben tartjuk a digitális alkotások szerzői jogi szabályait. Csak a felhasználás idejére tároljuk az állományokat és csak a megbízónk részére készülhet azokból nyomtatás. Az általunk tanúsított giclée kiadások fájljait az utolsó példány elkészüléséig meg kell őriznünk, így tudjuk garantálni, hogy a kiadás példányai pontosan megegyezők legyenek. Igény szerint írásos nyilatkozatba foglaljuk a nálunk tárolt fájlok kezelésének, felhasználásának részleteit.
A fájlokat zárt belső informatikai hálózatunkban, védett szerveren tároljuk. Igény szerint FTP hozzáférést biztosítunk megrendelőinknek, ahol saját maguk kezelhetik (és rendszerezhetik) az állományaikat.

A szkennelés biztonsága

Amikor ügyfeleink ránk bízzák értékeiket mi minden szempontból vigyázunk rájuk. A szkennelés folyamata biztonságos, a tárgyat felfektetjük a szkenner tárgyasztalára, semmi nem ér hozzá, csak a szükséges, minimális fénnyel világítjuk meg. A képeket nem kell kivenni a keretből, akár üvegen keresztül is gond nélkül be tudjuk szkennelni.

Kézműves nyomatkészítés

A tradicionális nyomtatási technikákkal megegyezően a giclée nyomat készítése is munkaigényes kézműves folyamat. Az előkészítés a folyamat talán leginkább időigényes része, amikor az alkotó és nyomtató szakemberünk együtt átnézik a képeket kalibrált monitorainkon, ellenőrzik a méreteket, a felbontást és a színhelyességet, szükség esetén próbanyomaton értékelik ki a beállításokat és a minőséget. A kész printek további feldolgozása, a vágás, kasírozás, vakrámázás és a keretezés - bár gépek segítik a munkánkat - mind kézzel történik. Minden munkafázis sokéves gyakorlatot, kifinomult mozdulatokat és nagy odafigyelést igényel. Magától értetődik, hogy ügyelünk a nyomatok sértetlenségére, vigyázunk a felületükre, szó szerint kesztyűs kézzel bánunk velük.

Fotónyomtatás előkészítése kiállításra Keleti Évával - 2019 november Fotónyomtatás előkészítése Keleti Éva fotóművésszel 2019-ben a Műcsarnokban rendezett kiállítására.

A giclée nyomtatásban szakképzett és gyakorlott munkatársainkra számíthatsz

Szakembereink a napi munkájukon túl aprólékosan kalibrálják az eszközöket, elkészítik a színprofilokat, karban tartják a berendezéseket. Több évtizedes tapasztalattal választjuk ki a kínálatunkba kerülő papírokat és festővásznakat. Alapos tesztelés során értékeljük az alapanyag viselkedését, a nyomatok színvisszaadását, és a színprofil mérések során mutatott számszerű adatokat. Csak olyan médiát emelünk be a választékunkba, amely minden tekintetben megfelelt a minőségi elvárásainknak. A Plexifotó termékünk bevezetését két évet meghaladó kísérletezés, alapanyag tesztelés és próbagyártások sorozata előzte meg.
Figyelemmel követjük más országokban működő fine art nyomtató stúdiók munkáit és tapasztalatát. Kiemelt jelentősége van számunkra, hogy a világ két vezető médiagyártó cége - a német Hahnemühle és a francia Canson - tanúsítvánnyal ismerte el nyomataink minőségét.

Munkánk minőségének elismerése a Hahnemühle Certified Studio és a Canson Certified Print Lab tanúsítványok