2024 július 20-28. között stúdiónk zárva tart! Nyitás: július 29-én 9:00-kor.

Giclée nyomtatás

A giclée nyomtatás a művészi nyomtatás új, korszerű módja, mely megfelel a művészek, a gyűjtők és a múzeumok legmagasabb elvárásainak.
Emiatt a giclée művészi nyomtatás már egyenértékű a sokkal ismertebb hagyományos nyomtatási technikákkal - a rézkarccal, a szitanyomással és a litográfiával.

A giclée művészi nyomat

A giclée művészi nyomatok a ma elérhető legjobb minőségű nyomtatott termékek, egyben a legkorszerűbb technikával készülnek. A giclée azonban nemcsak technika, hanem egy művészeti kiadási mód is: a művész egyedi, vagy kötött példányszámú sorozatban nyomtatott műtárgyat készíthet számítógépes grafikai alkotásáról, digitális fotográfiájáról, vagy egy létező művének digitalizált reprodukciójáról.

A giclée print készítésének folyamata alkotói együttműködés a művész és a nyomtató mester között, amelyben a művész ellenőrzi a folyamat minden részletét.


"Seven Dials" - © Marcus Krackowizer, Anglia - Giclée nyomat az erdeti festmény Cruse szkenneléséből

Mit jelent a Giclée szó?

A francia szó eredeti jelentése fröcsköl. A giclée nyomat kifejezés mára a legmodernebb tintasugaras nyomtatási technika szinonimájává vált.
Az igazi giclée nyomatok nagyon nagy felbontásban (legkevesebb 1200dpi -től akár 2400 dpi -ig) pigment bázisú fakulásmentes festékekkel archív, savmentes alapanyagokra készülnek. Az ilyen papírok és festővásznak rendelkeznek egy festék-megkötő réteggel (coating) ami biztosítja, hogy a festék által nyomtatott kép akár 100 évig, vagy azon túl is együtt él a hordozójával.

A művészet és a technológia átfedése

Az eredeti lehet bármilyen számítógépen készült kép, grafika, digitális kamerával rögzített fotográfia, vagy ezek tetszőleges kombinációja, variációja amit giclée nyomtatás fotónyomtatás céljára készítettek elő. Az eredetik másik nagy csoportja a már létező alkotások, melyeket 2 dimenzióban digitalizálva jutunk a pontos és hű reprodukcióhoz nélkülözhetetlen adatokhoz.


"Semiramis" - © Náray Tamás - Giclée print az erdeti festmény Cruse szkenneléséből

A giclée a műtárgykészítés digitális módszere

A giclée technológiájának - mint minden számítógépes folyamatnak - három fő egysége van: Bemenet (Input) - Adatfeldolgozás - Kimenet (Output).

A számítógépes grafikán és a digitális fotográfián túl a meglévő alkotások digitalizálásának legkorszerűbb módja a nagy felbontású szkennelés. A Pigmenta Art Print Lab az országban egyedülálló nagyméretű szkennert, a piacvezető német Cruse Digital Imaging Equipments cég óriás reprodukciós szkennerét alkalmazza.

A legtöbb esetben az alkotó és a nyomtató mester egy számítógép színhelyes monitora előtt ülve állítják be a méreteket, a kivágást, finomítják az árnyalatok és a színek egyensúlyát, vagy pontosítják a kép részleteit. Mindezeket a legjobb grafikai szoftverek segítségével végzik, így a lehetőségek is határtalanok. Próbanyomatok sorozatán keresztül jutnak el az eredeti alkotás szkenneléséből az előkészítés végét jelentő elfogadásig.


"Hiba" - © Erdődy József Attila - Giclée nyomat digitális alkotásból

A művészi nyomtatásban a legmodernebb és legjobb minőségű nyomtatási rendszert és válogatott médiákat alkalmazunk.
Nagy formátumú nyomtatóink a Canon imagePROGRAF PRO sorozatának tagjai. A legújabb Lucia PRO festékekkel gyönyörű színtér és pontos színhelyesség érhető el amellett, hogy a nyomatok fakulás nélkül hosszú életűek lesznek. 12 alapszínből keverve 4 pikoliteres cseppek alkotják a képet (4 pikoliter = 0,000000000004 liter liter ). Minden színhez 2560 fúvóka tartozik a nyomtatófejben, így érhető el a hatalmas 2400 dpi nyomtatási felbontás (kb. 95 képpont milliméterenként). Nyomtatóink A4, A3, A3+ méretű vágott lapokat és a következő tekercsméreteket képesek kezelni: 61cm (24"), 91cm (36"), 111cm (44") és 152cm (60").

Archív minőségű alapanyagok, papírok és vásznak giclée nyomtatáshoz

A Pigmenta Art Print Lab a legismertebb nyugati gyártók - a Hahnemühle, a Fabriano, a St.Cuthbert's Papírmalom, és a Breathing Color válogatott médiáinak választékával rendelkezik:
• hagyományos művészeti kreatív papírok, akvarell, simított és textúrált savmentes rongypapírok különböző vastagságban és súlyokban
• fotográfiai papírok: hagyományos Barit, RC papírok matt, luster, selyemfényű és fényes felülettel
festővászon anyagok - természetes 100% pamutvászon, vagy kevert (poly-cotton) vásznak matt és selyemfényű felülettel
• metálfényű papír és vászon különlegességek a fémes csillogású arany és ezüst színek visszaadásához

Nézd meg teljes papír és festővászon választékunkat, a médiák részleteivel a képre kattintva ismerkedhetsz meg.

Színhelyes digitális nyomtatás a color management alkalmazásával

A Pigmenta nagy gyakorlattal rendelkező munkatársai értékes hardver és szoftver eszközökkel hatékonyan kezelik a munkafolyamatok színbeállításait. Ennek érdekében naprakészen tartják a szkennerek, monitorok és nyomtatók kalibrációit és színprofiljait. A nyomtatást vezérlő szoftverek minden nyomtató és média kombinációra az oda illő ICC profilt alkalmazza, így biztosítva a legpontosabb - eredetihez hű színeket.

Győződjön meg saját szemével a Pigmenta Art Print Lab munkájának kiemelkedő minőségével! Kérjük jöjjön el hozzánk egy személyes hangulatú bemutatóra!

Giclée műtárgy, kiadási módok

A rézkarc, a szitanyomás és a litográfia jól ismert grafikai sokszorosítási technikák. A hagyományos fotográfiában ezüst-halid előhívással készítettek papír kópiákat az eredeti filmről. A digitális kor forradalmian új nyomtató eszközöket, ezzel alapvetően más kortárs nyomatkészítési módszert hozott. A nyomtatott műtárgy egyedi, hiteles és eredeti függetlenül attól, hogy a digitális állomány hogyan készült.


Rembrandt - A szélmalom 1641. - rézkarc - Museum Het Rembrandthuis Amsterdam

Amióta feltalálták a nyomtatást a művészek kihasználták annak a lehetőségét, hogy műveikről több példányt készítsenek. Nem csoda hát, hogy Rembrandt a rézkarc technika segítségével sokszorosított kiadásokat készített a rajzaiból.
A Világ több múzeumában és galériájában giclée reprodukciós nyomatokat állítanak ki az eredeti művek helyett. Ez is igazolja, hogy a giclée már elfogadott a nemzetközi műtárgypiacon.

Alapvetőek a különbségek aszerint, hogy az alkotás a művészet melyik területéről származik.

A nyomat készítése nélkülözhetetlen eszköz a fotográfusok és a számítógépen alkotók számára ahhoz, hogy kézzel fogható tárgyakat hozzanak létre.
A kézzel alkotó művészek - festők, grafikusok - számára pedig egy új lehetőség nyílt képeikből reprodukciók - akár sorozatok - kiadására.
Az előbbi esetben a digitális fájlokat maguk az alkotók hozzák létre, míg az utóbbiban az eredeti művet digitalizáljuk. Büszkén mondhatjuk el, hogy sok önállóan publikáló művész, fotográfus, gyűjtő és több galéria veszi igénybe giclée nyomtatási szolgáltatásunkat, legyen szó archív papír-, festővászon-, vagy fotónyomatokról.


"Szeretlek bébi, de ez csak az elméleti maximum" - © Krizbay Gergely Krizbo - Giclée print az erdeti rajz digitalizálásából

Miért készítsek giclée nyomatokat a munkáimról?

Az az álom, hogy munkáinkról annyira jó minőségű másolatok készülhessenek, hogy azokat alig lehessen megkülönböztetni az eredetitől, mára valósággá vált. Ez a valóság támasztja alá egyre több alkotó szándékát: az eredeti munkájukból a sokszorosított papír-, vagy vászonnyomatok segítségével többletjövedelemre tegyenek szert.

Zárt sorozat (Limited Edition), vagy nyílt sorozat (Open Edition)

Egy zárt sorozat kiadásának lehetősége minden alkotó előtt nyitva áll, de eredményessége függhet attól, hogy karrierjének melyik szakaszában van. Kisebb ajándék képekkel, képeslapokkal kezdve érdemes felkelteni a művek iránti érdeklődést, tesztelni a vásárlási kedvet.

Már a kezdeti korszakban is tanácsos egy-egy jól kiválasztott kép zárt sorozatának kiadásával próbálkozni. A vásárlók szeretik a korlátozott számú képeket, mert azokat az aláíráson túl a sorzámozás is hitelesíti. Emiatt még egy ismeretlen alkotó képéért is hajlandóak többet fizetni amikor látják, hogy az adott kép egy napon már nem lesz megvásárolható. Olvasson többet a zárt sorozatok előnyeiről és korlátozásairól: Hitelesítés, tanúsítás.

Print on Demand - az igény szerinti nyomtatás

A fogalom jelentése a nevében van. Vegyük példának a szitanyomást, ahol a sorozat nyomtatásának kezdete előtt hosszas beállítás, színellenőrzés szükséges, majd következhet a százas, ezres széria nyomtatása. A digitális folyamatban a kalibrált színhelyes eszközök miatt nagyságrenddel kevesebb próbanyomat készül, az elfogadott fájlt adathordozón tárolhatjuk, majd akkor vehetjük elő, amikor nyomtatnunk kell belőle egy példányt. Később akkor készíthetjük el egy kiadás következő példányát, amikor arra vevő jelentkezett. Ezzel megtakaríthatjuk az egész sorozat elkészítésének azonnali költségeit, nem beszélve a kész nyomatok hosszú ideig történő tárolásának problémáiról és a raktározás költségeiről.


"Most csak az számít, ami a szívünkben van" - © Schnedarek Réka - Giclée nyomat az erdeti akvarell Cruse szkenneléséből

A giclée nyomatok ára és értéke

A képeit saját kiadásban áruba bocsátó művész nyilván nagyobb érdeklődői csoportnak kínálhatja képeit, ha van alternatívája a képeit alacsonyabb áron is adni. Így nem kényszerül arra, hogy lejjebb vigye az eredeti mű árát, sőt nem is értékteleníti azt! Egy sorozat kiadás példányai egyre ismertebbé teszik a képet, így az eredeti értéke is egyre növekszik. A méret, az alapanyag és a zárt sorozat példányszámának ügyes kombinálásával egyazon képről más és más pénztárcákhoz idomuló kiadásokat is indíthat.

Alkotóink képeiből többféle terméket is készíthetünk kezdve az A/4 méretű ajándék nyomattól a feszített vászonképig - de ott van még az eredeti mű is - így változatos eladási pontokon kínálhatják a műtárgyakat, vagy ajándéktárgyakat. Sok alkotó a kiállításain - galériákban, művészeti kiállításokon és vásárokon - akciós áron adja a limitált nyomatokat az eredeti kép mellett. Többen az internetes művészeti portálok webáruházain keresztül, a bátrabbak saját weboldalukon árulják a nyomtatott képeket. Ajánlhatjuk az előbbi módszerek keverékét, talán így találhat az alkotó magának eredményes kibontakozást, mindamellett biztos lehet a giclée nyomatok minőségében ezért mindig büszke lehet saját alkotásaira nyomatok formájában is.

Ne feledje, a giclée limitált kiadás példányait nem kell egyszerre kinyomtatni! Csak abba a nyomatba kell pénzt fektetnie amire már vevőt talált, nem kell a fiókban tárolt példányok sorsán és a beléjük ölt pénzen aggódnia akkor sem, ha soha nem kelnek el.

Hitelesítés, tanúsítás

Mint minden festett, rajzolt és nyomtatott műtárgynak így a giclée művészi nyomatnak is legfontosabb hitelesítő eleme az alkotó saját kezű aláírása. Sorozat esetén fontos elem a példányok sorszámozása is.


Vincent Van Gogh aláírása

Milyen adatok határozzák meg egy nyomtatott műtárgy kiadását?

A nyomtatott műtárgy készülhet egy darab egyedi példányban, zárt-, vagy nyílt sorozatban. Egyazon műtárgynak kell tekinteni egy nyomtatott mű zárt sorozatának példányait, ha a következő szempontokban a példányok egymással megegyeznek:
• Az alkotó neve
• A mű címe
• A mű mérete
• Az alapanyag, amire a nyomat készült
• A példányok összes darabszáma (hasznos az EA jelű alkotói példányok számának feltüntetése)

A nyílt sorozat példányaira nem vonatkoznak kötött szabályok, így azonosításuk és nyilvántartásuk sem meghatározott.

Azonosító jegyek, biztonsági jelölések a nyomaton

A nyomtatott példányokon a legfontosabb elem az alkotó aláírása, vagy az helyett alkalmazott pecsétnyomat, szárazbélyegző - dombor bélyegző lenyomat - esetleg az előbbiek kombinációja.
Fotográfiák és számítógépen alkotott művek esetében elfogadott és gyakori az aláírás, a pecsétnyomat esetleg grafikus logó nyomtatása a képpel együtt.


Giclée print aláírása - Borbás Róbert

A giclée műtárgy állandó kísérője a tanúsítvány

A tanúsítvány a művészi nyomat hitelesitő levele. A zárt sorozatok és egyedi példányok adatait, valamint az alkotó és a kiadó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a meghatározott példányszámnál több az adott műből nem készül. Szerepel rajta a mű kiadásának kelte, ami lehet a próbanyomat elfogadásának, vagy az első példány elkészültének dátuma.

Pigmenta hologramos azonosító címke

A nálunk készült nyomatok egyedi és zárt sorozatainak példányairól nyilvántartást vezetünk. Ahhoz, hogy az általunk kiállított tanúsítvány hiteles legyen, figyelemmel kell kísérnünk minden giclée kiadás példányait, a folytonos sorszámozást. A műtárgyak publikálásának adminisztrációit Pigmenta Kiadó néven vezetjük. Minden nyomat azonosító hologramos címkét kap, melyen a Pigmenta Kiadó logóján kívül a nyilvántartási száma található. A címke másodpéldányát a tanúsítványra ragasztjuk, így ezzel a páros címkével biztosítjuk a nyomat és a hozzá tartozó tanúsítvány kapcsolatát.

A Pigmenta Kiadó tanúsítványa speciális, bankjegyeknél alkalmazott másolás elleni védelmet jelentő grafikával készül. Magyar és angol nyelven tartalmazza az információkat, az aláírásokon túl a hologramos azonosító címke és a dombor bélyegzőnk lenyomata is megtalálható rajta.