Milyen értéket jelent az Lab színmodell L, a, és b adata ?

Az L érték a fényességet vagy világosságot reprezentálja, és skálája 0 és 100 között terjed. Minél nagyobb az L érték, annál világosabb a szín, míg minél kisebb az érték, annál sötétebb. A 0 érték az abszolút fekete míg a 100 az abszolút fehér szín (feltételezve, hogy nincs színérték, azaz a és b értéke nulla).

Az a és b értékek az ab síkban helyezkednek el. Az a tengely a zöldes (negatív) és pirosas (pozitív) irányban tartalmazza az értékeket. Minél nagyobb az a érték, annál inkább pirosas a szín, míg minél kisebb az érték, annál inkább zöldes. A b tengely a kékes (negatív) és sárgás (pozitív) irányban tartalmazza az értékeket. Minél nagyobb a b érték, annál inkább sárgás a szín, míg minél kisebb az érték, annál inkább kékes.

Az "a" és "b" értékek az Lab színmodellben tartományon belül változhatnak. Általában az "a" értékek -128 és +127 között mozognak, míg a "b" értékek szintén -128 és +127 között helyezkedhetnek el. Az értékek előjelétől függően határozzák meg a szín irányát az "a" és "b" tengelyen.

Az L, a és b értékek együttesen adják meg a szín pontos leírását a Lab színmodellben, és lehetővé teszik a színek közötti különbségek és hasonlóságok vizsgálatát.

A CIE Lab színmodell ábrázolása